Jesteś na diecie i zastanawiasz się jak przetrwasz święta?

To dobrze trafiłaś. Te przepisy na świąteczne potrawy pozwolą Ci cieszyć się smakiem który znasz bez wyrzutów. 

Małe modyfikacje w znanych Ci smakach sprawią że nie będziesz musiała odmawiać sobie tego co lubisz.

 

Barszcz z uszkami-wersja fit.

Aby uzyskać uszka fit zamień mąkę pszenną na pełnoziarnistą, zrezygnuj z jaj i zamiast nich dodaj mleka, które zapobiegnie rozpadaniu się ciasta w czasie gotowania.

Wigilijny barszcz czerwony.

Tradycyjny barszcz wigilijny to najlżejsza, najmniej kaloryczna potrawa (nie licząc pływających w niej uszek). Podawana jest w wersji niezabielonej. Ugotuj barszcz dzień przed Wigilią, dzięki temu przez noc przeniknie aromatami składników i będzie lepszy w smaku.

 

dietetyczny barszcz z uszkami na wigilię

 

 

Składniki:

  • 1 kg buraków

 

  • 2 l przegotowanej wody

 

 

  • marchewka

 

 

  • pietruszka

 

 

  • pół selera

 

 

  • małe jabłko

 

 

  • 5 ząbków czosnku

 

 

  • cebula

 

 

  • zioła: 3 liście laurowe, 3 łyżeczki majeranku, 7 ziarenek czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, tymianek, pół łyżeczki kminku

 

 

  • sok z 1/2 cytryny

 

 

  • garść suszonych grzybów

 

 

  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania zalej grzyby szklanką wody. Potem gotuj je przez około 45 minut we własnej zalewie. Następnie umyj, obierz i pokrój buraki w cienkie plastry. W ten sam sposób przygotuj jabłko. Oczyść marchewkę, pietruszkę i seler. Obierz cebulę oraz ząbki czosnku. Te ostatnie można naciąć przed dodaniem, dzięki czemu ich smak intensywniej przeniknie do zupy. Włóż do garnka ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Wszystko zalej 2 litrami przegotowanej wody. Dodaj grzyby wraz ze szklanką z ich wywaru. Następnie wsyp 1,5 łyżki soli i gotuj na wolnym ogniu, nie przykrywając, przez około pół godziny. Dla dodania kwaskowatości wlej sok z cytryny. Poczekaj aż zupa ostygnie i wstaw ją do lodówki. Następnego dnia wyciągnij jarzyny oraz jabłko. Gotując na wolnym ogniu, dodaj resztę przypraw. W razie potrzeby można jeszcze dolać soku z cytryny oraz wywaru z grzybów. Podane proporcje pozwalają na ugotowanie około 2 litrów barszczu.

 

Karp pieczony w folii ze szpinakiem.

 

Potrawy wigilijne w wersji dietetycznej.

Przepis na 3 porcje po około 400 kcal.

Skłądniki:

  • 500 g fileta z karpia
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 600 g ziemniaków
  • łyżka oliwy  10 g
  • czosnek
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuj w mundurkach w osolonej wodzie przez pół godziny. Filety z karpia umyj. Natrzyj kawałki karpia łyżeczką oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy kawałek  z gałązką rozmarynu zawiń w folię aluminiową i piecz w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. W tym czasie przygotuj szpinak. Przełóż szpinak na patelnię z łyżeczką oliwy i odrobiną wody. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś chwilę, aż szpinak zwiędnie. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawaj karpia ze szpinakiem i ziemniakami.

 

Ryba po grecku

Porcja (200 g) ryby po grecku przyrządzonej w tradycyjny sposób ma ok. 300 kcal i aż 24 g tłuszczu. Jak ją "odchudzić"? Zamiast obtaczać filety ryby w mące i obsmażać je na oleju, skrop je sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i ugotuj na wywarze z marchwi i selera. Z kolei cebulę usmaż bez dodatku tłuszczu na patelni z powłoką nieprzywierającą. Taka dietetyczna wersja ryby po grecku ma tylko 200 kcal i 1/3 mniej tłuszczu niż ta tradycyjna.

Do jej przyrządzenia najlepiej wybrać ryby chude, których wartość energetyczna w 100 g nie przekracza 100 kcal, tj. flądrę, solę, dorsza, mintaja, morszczuka lub tilapię.

Przepis na rubę po grecku.

 

Dietetyczny sernik świąteczny.

Dopełnieniem każdej kolacji jest deser. Choć musi być słodki, to nie znaczy, że bardzo kaloryczny. Przedstawiamy dietetyczny przepis na delikatny sernik, który przypadnie do gustu największym łasuchom. Jego sekret tkwi w chudym, ale dobrej jakości twarogu.Składniki: 500g chudego twarogu (dobrze zmielonego), 4 jajka, 5 łyżek słodziku, 1 torebka cukru waniliowego, 1 torebka budyniu (waniliowy lub śmietankowy), 1 łyżka mąki, sól, owoce z puszki (brzoskwinie lub ananasy).Aby przygotować ostatnie z naszych dietetycznych dań wigilijnych jaja należy utrzeć ze słodzikiem (proponujemy aby była to naturalna stewia), solą i cukrem waniliowym tak, aby masa była puszysta. Potem dodajemy zmielony chudy twaróg i budyń. Składniki mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy połowę masy. Natomiast na warstwie serowej wykładamy oprószone mąką brzoskwinie bądź ananasy. Następnie wykładamy resztę masy i pieczemy około godziny w temperaturze 180°C.

Sernik na święta.

 

Lekki pieczony pasztet z marchewką

  • 350 g wątróbki drobiowej
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 200 g marchwi + 1 duża marchew
  • 150 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka + 1 białko
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • odrobina zmielonych goździków
  • 4-5 listków laurowych
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 50 g mielonego lnu    
 
 
 
Wątróbkę, kurczaka oraz jarzyny (poza jedną, dużą marchewką i jedną cebulą) gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, mniej więcej około godziny, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
 
Składniki mielimy dwukrotnie wraz z jedną cebulą na surowo.
Do otrzymanej masy dodajemy resztę przypraw oraz jajka i mielone siemię lniane, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o długości 30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Do masy wkładamy po środku surową marchew, dociskamy do połowy głębokości i raz jeszcze wyrównujemy całość za pomocą łyżki
 
Pasztet pieczemy przez 90 minut w 190'C po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
 
 

Dietetyczne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami.

Ciasto na dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami potrzeba:

  • 600 g mąki pszennej,
  • szklanki gorącej wody,
  • 500g kapusty kiszonej,
  • 30 g suszonych borowików,
  • cebuli 100 g,
  • łyżeczki oliwy 5 g;

Te składniki starczą na około 40 sztuk pierogów o łącznej kaloryczności równej 300 kcal. 

Grzyby należy namoczyć na noc lub na kilka godzin, następnie zagotować w wodzie, w której się moczyły. Trzeba pokroić je drobno. Kapustę przepłukać, aby nie była zbyt kwaśna i pokroić na drobne kawałki. Zalać ją wodą z grzybów, dodać posiekane borowiki i gotować do miękkości. Następnie pokroić cebulę w kostkę i podsmażać na oliwie. Dodać kapustę i dokładnie wymieszać.

Przepis na ciasto na pierogi:

1. Wyrabiaj mąkę z gorąca wodą. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dodaj do niego wody, a jeśli zbyt miękkie - dodaj mąki.

2. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wykrój szklanką kółka. Na każde kółko nałóż porcję farszu i sklej pierogi tak, aby się nie rozpadały.

3. Pierogi gotować należy w osolonej wodzie i wkładać pierogi do garnka porcjami 6-10 sztuk w zależności od pojemności garnka.

4. Gotuj 3-5 minut, aż wypłyną.

Przepis na dietetyczne pierogi wigilijne nie jest wcale skomplikowane. Ta wersja jest mocno odtłuszczona i zawiera jedynie 300 kalorii na wszystkie 40 porcji. 

pierogi na wigilję w wersji fit

 

Kluski z makiem

Choć w wersji ludowej są bardzo kaloryczne, drobny zabieg może sprawić, iż będą nieco zdrowsze. Przyrządzając kluski w domowej kuchni, wypróbujmy mąkę razową (jeśli kupujemy gotowy produkt, wybierzmy makaron razowy). Ograniczmy ilość dodawanego cukru i miodu do minimum. Sam mak jest bardzo zdrowy. Zawiera sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, czy żelaza.

kluski z makiem na wigilię

Wigilijny kompot z suszu.

Składniki:

  • cztery duże garści (500-600 g) ulubionych suszonych owoców (jabłka, gruszki, sliwki obowiązkowo, do tego mogą być aronie, morele, rodzynki)
  • Kilka goździków
  • Laska cynamonu, najlepiej cejlońskiego
  • odrobina startej skórki pomarańczy
  • 2-3 l zimnej wody

Sposób przygotowania:

Suszone owoce przepłukać zimną wodą

Owoce z przyprawami włożyć do sporego garnka i zalać zimną wodą (2-3 l)

Poczekać aż owoce napęcznieją.

Po tym czasie gotować na wolnym ogniu ok 1 godziny.

Podawać ostudzony.

W razie konieczności zimy kompot można delikatnie dosłodzić miodem.

kompot z suszu na wigilję

 
 
 

 

Dietetyczne potrawy wigilijne.
17 grudnia 2019

tadieta.pl

dieta online logo

dieta online

dieta online facebook
dieta online stopka

784 502 474

dieta online telefon

 dietetyk mgr Dorota Kozak

dieta online mail

kontakt@tadieta.pl

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

dieta online facebook