Znajdziesz tu także przepisy na obiad fit wegański.

Szukasz diety fit? Zapraszam www.tadieta.pl wypełnij ankietę wywiadu dietetycznego i zaczynaj działać.

 

Pieczone bataty z prażoną ciecierzycą i pomidorami z sosem czosnkowym.

Przepis na danie z batatów.

Składniki na 1 porcję:

1 średni batat

½ szklanki ciecierzycy z puszki, lub uprzednio namoczonej i ugotowanej

½ – 1 puszka całych pomidorów (w sezonie świeże)

3 – 4 łyżki wegańskiego majonezu bądź jogurtu sojowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich

garść świeżej kolendry

kilkanaście dużych liści świeżego szpinaku,

papryka wędzona, sól, pieprz

 

Piekarnik nastaw na 200°C, batata dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój na pół. Ułóż na wewnętrznej, przeciętej stronie na papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut, aż batat będzie miękki – czas zależy przede wszystkim od wielkości ziemniaka.2. Ciecierzycę wypłucz z zalewy, lekko osusz i oprósz wędzona papryką, lekko solą i pieprzem. W małej foremce wyłóż ją na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika razem z batatami. Piecz aż cieciorka zacznie wysychać i chrupać.3. Majonez lub jogurt dopraw w małej miseczce startym czosnkiem, oregano oraz solą i pieprzem. Pomidory z puszki pokrój w kostkę, posiekaj kolendrę i połowę wrzuć do pomidorów. Włóż na dosłownie 5 minut do piekarnika, gdzie w międzyczasie pieką się bataty.4. Szpinak porwij lub posiekaj, rozłóż na talerzu.  Następnie ułóż bataty lekko wydrążając ich środek.  Nałóż pomidory oraz cieciorkę, polej czosnkowym sosem i na koniec posyp posiekaną kolendrą.

 

Kasza jaglana z grillowaną cukinią i jarmużem.

Składniki na 2 porcję:

1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej

2 ząbki czosnku

przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki

2 liście jarmużu

1 cukinia

1/2 cebuli

4 łyżki mieszanki pestek i orzechów (słonecznik, dynia, orzeszki pinii)

3 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki soku z cytryny + 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

 

Kaszę jaglaną wysypać na dno średniego garnka. Podprażyć na sucho, co chwilę zamieszać, w sumie ok. 3-4 minuty aż zacznie "pachnieć", będzie gorąca ale nie przypalona. Wówczas wlać szklankę wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 12 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać do garnka pokrojone na kawałki liście jarmużu. Zamknąć ponownie pokrywę i gotować do końca podanego czasu. Dodać połowę startego czosnku i połowę przypraw. Cukinię pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem, resztą startego czosnku i przypraw, skropić połową oliwy, i dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię (grillową lub zwykłą), wrzucić cukinię i grillować przez ok. 7-8 minut. W połowie grillowania dodać pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pestki dyni i słonecznika, a po chwili kaszę z jarmużem, wymieszać i smażyć razem przez ok. 2-3 minuty. Odstawić z ognia, skropić mieszanką soku z cytryny, reszty oliwy i miodu, wymieszać, wyłożyć na półmiski i posypać szczypiorkiem.

 

Fit roladki z piersi z kurczaka.

Fit obiad. Gotowane roladki.

Składniki dla 2 osób:

200 gram piersi kurczaka 100 g

100 gram kapusty

2 jajka kurze

6 pieczarek

pół cebula

4 łyżki bułka tartej

Przygotowanie:

Rozbij mięso. Ugotuj liście kapusty. Pokrój cebulę i pieczarki, podsmaż. Rozmąć jajko rozmąć, dodaj do niego bułkę tartą oraz pieczarki i cebulę, przypraw.

Rób roladki w następujący sposób: na liście kapusty nakładaj mięso, smaruj farszem i zawiń. Gotuj na parze 30 min.

 

Przepisy na obiad fit.
15 stycznia 2019

784 502 474

 dietetyk mgr Dorota Kozak

kontakt@tadieta.pl

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

tadieta.pl

dietetyk online